blog


Tema dana: "Naučnici tvrde - Preskakanje doručka ne utiče na telesnu težinu"

Većina je čula savet koji zvuči kontradiktorno: preskakanjem doručka mogli bismo se ugojiti, jer to usporava metabolizam i tera nas da tokom dana jedemo više.
Čini li vam se to kao besmislica, možda ste u pravu. Nema dokaza da preskakanje doručka dovodi to rasta telesne težine, piše u novoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu "British Medical Journal".
Suprotno uvreženom verovanju, istraživanje je pokazalo da, ako ne jedete doručak to neće izazvati osećaj pojačane gladi u poslepodnevnim satima ili razliku u potrošnji energije.
Naučnici sa Univerziteta Monaš u Melbournu analizirali su vezu doručka s promenom telesne težine i dnevnim unosom energije.
Poslužili su se podacima iz 13 kliničkih istraživanja provedenima u SAD i Velikoj Britaniji u poslednjih 28 godina.
Ustanovili su da je ukupan dnevni unos energije bio veći kod ljudi koji su doručkovali nego kod onih koji nisu (u proseku 260 kalorija), bez obzira na to doručkuju li inače ili ne.
Takođe su utvrdili da između jednih i drugih nema značajne razlike u aktivnosti metabolizma.
"Iako redovno uzimanje doručka može imati druge važne učinke, treba biti oprezan kada se doručak savetuje radi skidanja težine, jer može imati sasvim drugačiji efekat", stoji u studiji.
Ipak, to ne znači da bi se trebalo "ubijati" u jajima i slanini - naučnici, naime, kažu da je kvalitet starih istraživanja prilično loš, pa bi zaključke trebalo uzeti s oprezom.

Želite da znate šta su drugi rekli o nama?

Pogledajte


FIT IN SARADNICI

Naše kolače možete naći u sledećim objektima
seprator